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STATUTORY INSTRUMENTS 

1994 No. 1771 

TOWN AND COUNTRY PLANNING, ENGLAND AND WALES 

The Ecclesiastical Exemption (Listed Buildings and Conservation Areas) 
Order 1994 

Made 30th June 1994 

Laid before Parliament 15th July 1994 

Coming into force 1st October 1994 

The Secretary of State for National Heritage, as respects England, and the 
Secretary of State for Wales, as respects Wales, in exercise of the powers 
conferred on them by sections 60(5) and (6), 75(7) and (8) and 93(6) of the 

Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990[1], hereby 
make the following Order:

Citation, commencement and supplementary provision 
    1.—(1)  This Order may be cited as the Ecclesiastical Exemption (Listed 
Buildings and Conservation Areas) Order 1994 and shall come into force on 
1st October 1994. 
 
    (2)  Nothing in this Order shall operate to require listed building consent or 
conservation area consent for works commenced, or for works in respect of 
which a contract has been made, before this Order comes into force. 

Interpretation 
    2.—(1)  In this Order, unless the context otherwise requires— 

"the Act" means the Planning (Listed Buildings and Conservation 
Areas) Act 1990;

 
"building" means an ecclesiastical building which is for the time being 
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used for ecclesiastical purposes;
 

"church building" means a building whose primary use is as a place of 
worship;

 
"ecclesiastical exemption" means the exemption of buildings from the 
provisions of sections 3, 4, 7 to 9, 47, 54, 59 and 74 of the Act by 
virtue of sections 60(1) and 75(1)(b) of the Act;

 

"the Measure" means the Care of Cathedrals Measure 1990[2];
 

"the Methodist Church" means the Methodist Church as defined in 

section 2(1) of the Methodist Church Act 1976[3];
 

"monument" includes a tomb, gravestone or other memorial and any 
kerb or setting forming part thereof.

 
    (2)  Unless the context otherwise requires any reference in this Order to— 

 (a) a numbered article or Schedule is a reference to the article of or 
Schedule to this Order so numbered; and
 (b) a numbered paragraph is a reference to the paragraph so 
numbered in the article in which the reference appears.

 

Exclusion or restriction of ecclesiastical exemption 
    3.—(1)  Ecclesiastical exemption is excluded in respect of all buildings 
other than those falling within article 4 or 6. 
 
    (2)  For buildings falling within article 4, ecclesiastical exemption is 
restricted to the extent set out in article 5. 

Buildings retaining ecclesiastical exemption 
    4.    Ecclesiastical exemption is retained for— 

 (a) buildings within the faculty jurisdiction of the Church of England;
 (b) buildings subject to the Measure;
 (c) buildings of the Church in Wales vested in the Representative 
Body of the Church in Wales or any other representative body under 

section 13(2) of the Welsh Church Act 1914[4];
 (d) buildings held in trust by the diocesan trustees of a diocese of the 
Roman Catholic Church;
 (e) buildings owned by or held in trust for or for the purposes of the 
Methodist Church or any connexional or local organisation of the 
Methodist Church;
 (f) buildings held in trust for a Church in membership with the 
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Baptist Union of Great Britain or the Baptist Union of Wales by one 
of the trust corporations set out in Schedule 1 (whether alone or 
jointly with another person or persons); and
 (g) buildings situated within one of the Provinces of the United 
Reformed Church set out in Schedule 2 held on the trusts set out in 

Part I of Schedule 2 to the United Reformed Church Act 1972[5]or 

Part I of Schedule 2 to the United Reformed Church Act 1981[6].

Extent of ecclesiastical exemption 
    5.—(1)  Subject to paragraphs (3) 

and (5), ecclesiastical exemption for buildings falling within article 4 
is restricted, except in the case of buildings subject to the Measure, to
— 

 (a) any church building;
 (b) any object or structure within a church building;
 (c) any object or structure fixed to the exterior of a church 
building; and
 (d) any object or structure within the curtilage of a church 
building which, although not fixed to that building, forms part 
of the land.

 
    (2)  In the case of buildings subject to the Measure, ecclesiastical 
exemption is restricted to— 

 (a) any building, object or structure within the precinct of a cathedral 
church for the purposes of the Measure and enclosed within the red 
line shown on the plan relating to that cathedral church entitled 
"Ecclesiastical Exemption (Listed Buildings and Conservation Areas) 
Order 1994", signed by an Assistant Secretary in the Department of 
National Heritage, dated 21st June 1994 and deposited with the local 
planning authority;
 (b) any church building, within the precinct of a cathedral church for 
the purposes of the Measure, which does not fall within sub-paragraph 
(a) above, and any object or structure within that church building, but 
excluding— 

 (i) any object or structure fixed to the exterior of that church 
building, and
 (ii) any object or structure within the curtilage of that church 
building which, although not fixed to that building, forms part 
of the land; and

 (c) subject to paragraph (4), any monument which— 
 (i) does not fall within sub-paragraph (a) above,
 (ii) is not itself a listed building (apart from any status as a 
listed building which it may have solely by being treated as 

 

http://www.opsi.gov.uk/si/si1994/Uksi_19941771_en_1.htm (4 of 7)01/04/2009 17:07:17

DISCLAIMER: As Member States provide national legislations, hyperlinks and explanatory notes (if any), UNESCO does not guarantee their accuracy, nor their up-dating on 
this web site, and is not liable for any incorrect information. COPYRIGHT: All rights reserved.This information may be used only for research, educational, legal and non-

commercial purposes, with acknowledgement of UNESCO Cultural Heritage Laws Database as the source (© UNESCO). 

 



The Ecclesiastical Exemption (Listed Buildings and Conservation Areas) Order 1994

part of a cathedral church or other church building by virtue of 
section 1(5)(a) or (b) of the Act),
 (iii) is within the precinct of a cathedral church for the 
purposes of the Measure, and
 (iv) is situated in a churchyard, graveyard or other land which 
is or has been used for the purposes of burial.

 
    (3)  Subject to paragraph (4), ecclesiastical exemption is not retained by 
virtue of paragraph (1) in respect of— 

 (a) any object or structure fixed to the exterior of a church building; or
 (b) any object or structure within the curtilage of a church building 
which, although not fixed to that building, forms part of the land,

where that object or structure is itself a listed building (apart from any status 
as a listed building which it may have solely by being treated as part of the 
church building by virtue of section 1(5)(a) or (b) of the Act). 
 
    (4)  In paragraphs (2)(c) and (3), the reference to a monument or to an 
object or structure fixed to the exterior of a church building or within the 
curtilage of a church building does not include any object or structure which 
falls to be treated for the purposes of the Act as part of that monument, object 
or structure by virtue only of section 1(5)(a) or (b) of the Act. 
 
    (5)  Exemption from the provisions of sections 7 to 9, 59 and 74 of the Act 
is restricted in respect of buildings falling within paragraphs (c) to (g) of 
article 4— 

 (a) to works carried out by or on behalf of a church or body, or a 
constituent part of a church or body, referred to in those paragraphs; or
 (b) where the buildings are on any premises forming part of a 
university, college, school, hospital or public or charitable institution, 
to works carried out by or on behalf of the governing body or the 
trustees of that institution.

 

Peculiars and other special cases 
    6.—(1)  Ecclesiastical exemption is retained for buildings to which this 
article applies which do not fall withn article 4. 
 
    (2)  This article applies to— 

 (a) buildings within a peculiar of the Church of England;
 (b) any building used for worship according to the rites, doctrinal 
standards, principles or usages of the Church of England, the Church 
in Wales, the Roman Catholic Church, the Methodist Church, the 
Baptist denomination or the United Reformed Church on any premises 
forming part of—
 (i) La university, college, school, hospital or Inn of Court, or 
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 (ii) a public or charitable institution, other than one referred to 
in sub- sub-paragraph (i) above, if the premises in question do 
not consist solely of that building and its curtilage;

 (c) buildings owned by or held in trust for a religious community of 
the Church of England;
 (d) buildings owned by or held in trust for a Roman Catholic 
Religious Institute or Society of Apostolic Life;
 (e) buildings subject to a sharing agreement pursuant to the Sharing 

of Church Buildings Act 1969[7]made on behalf of one or more of the 
Churches referred to in sub-paragraph (b) above or any Church in 
membership with the Baptist Union of Great Britain or the Baptist 
Union of Wales; and
 (f) buildings used for worship according to the rites, doctrinal 
standards, principles or usages of the Church of Scotland, the Free 
Church of Scotland or the Free Presbyterian Church.

 
 
 
Peter Brooke 
 
Secretary of State for National Heritage 
 
30th June 1994 
(signed by authority of the Secretary of State for Wales) 
30th June 1994 
 
Sir Wyn Roberts 
 
Minister of State Welsh Office 
 
 
 
 
 

Notes: 
 

[1] 1990 c. 9. back 

[2] 1990 No. 2. back 

[3] 1976 c.xxx. back 
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[4] 1914 c. 91. back 

[5] 1972 c.xviii. back 

[6] 1981 c.xxiv. back 

[7] 1969 c. 38. back 

Explanatory Note 
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